Użytkowanie mebli kuchennych


Porady dotyczące użytkowania mebli kuchennych

Aby długo cieszyć się swoją kuchnią należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek:

  1. Należy dbać aby meble nie były narażone na intensywne działanie wilgoci tj.:

       - przy gotowaniu dbać o dostateczne wietrzenie, tak aby para wodna nie zbierała się na elementach meblowych

       - zmywarkę otwierać dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia

       - używać pochłaniacza pary

       - unikać rozlewania wody. W przypadku wylania wody, szczególnie w okolicach połączeń blatów należy niezwłocznie usunąć wodę suchą     szmatką. Należy dbać aby woda nie dostała się z tyłu blatu (od strony ściany) oraz nie zalała frontów. Może spowodować to spuchnięcie i wybrzuszenie blatu oraz odkształcenie frontów.

       - nie stawiać ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Para wodna i wysoka temperatura po pewnym czasie spowodują opuchnięcie szafek i odkształcenie frontów.

  1. Na blaty (płyty robocze) absolutnie nie wolno stawiać gorących przedmiotów, garnków i naczyń, zwłaszcza bezpośrednio zdjętych z płyty grzewczej. Należy zawsze odkładać je na deskę lub podkładkę.
  2. Należy kroić na specjalnie przygotowanych do tego deskach kuchennych, zabezpieczających powierzchnię blatu przed bezpośrednim kontaktem z nożem. Krojenie na blacie kuchennym spowoduje pocięcie i porysowanie jego struktury.
  3. Sprzętów AGD należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Montowanie sprzętów w ciągu, pomiędzy poszczególnymi szafkami, jest możliwe wyłącznie jeśli posiada na to stosowny atest producenta.
  4. Aby po zamknięciu lodówki ponownie ją otworzyć należy odczekać minimum 1 minutę. Nie stosowanie tej reguły może spowodować wykrzywienie się frontów lub złamanie zaczepów łączących front z drzwiami lodówki.

Strona korzysta z plików cookies, nie gromadzi danych informacje o plikach cookies