Porady dotyczące użytkowania mebli kuchennych
Aby długo cieszyć się swoją kuchnią należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek:
- Należy dbać aby meble nie były narażone na intensywne działanie wilgoci tj.:
- przy gotowaniu dbać o dostateczne wietrzenie, tak aby para wodna nie zbierała się na elementach meblowych
- zmywarkę otwierać dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia
- używać pochłaniacza pary
- unikać rozlewania wody. W przypadku wylania wody, szczególnie w okolicach połączeń blatów należy niezwłocznie usunąć wodę suchą szmatką. Należy dbać aby woda nie dostała się z tyłu blatu (od strony ściany) oraz nie zalała frontów. Może spowodować to spuchnięcie i wybrzuszenie blatu oraz odkształcenie frontów.
- nie stawiać ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Para wodna i wysoka temperatura po pewnym czasie spowodują opuchnięcie szafek i odkształcenie frontów.
- Na blaty (płyty robocze) absolutnie nie wolno stawiać gorących przedmiotów, garnków i naczyń, zwłaszcza bezpośrednio zdjętych z płyty grzewczej. Należy zawsze odkładać je na deskę lub podkładkę.
- Należy kroić na specjalnie przygotowanych do tego deskach kuchennych, zabezpieczających powierzchnię blatu przed bezpośrednim kontaktem z nożem. Krojenie na blacie kuchennym spowoduje pocięcie i porysowanie jego struktury.
- Sprzętów AGD należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Montowanie sprzętów w ciągu, pomiędzy poszczególnymi szafkami, jest możliwe wyłącznie jeśli posiada na to stosowny atest producenta.
- Aby po zamknięciu lodówki ponownie ją otworzyć należy odczekać minimum 1 minutę. Nie stosowanie tej reguły może spowodować wykrzywienie się frontów lub złamanie zaczepów łączących front z drzwiami lodówki.